Skupštinska rasprava

Skupštinska rasprava izazvala nerede na ulicama u Crnoj Gori

Današnja skupštinska rasprava u Skupštini Crne Gore na kojoj poslanici raspravljaju o “vrućem” Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti bila je okidač za različita dešavanja. I pre same skupštinske rasprave ovaj predlog je izazvao oštra verbalna i politička sukobljavanja, a danas je došlo do kulminacije.

Demokratski front je vrlo oštro kritikovao vladajuće poslanike uz tvrdnju da je Zakon katastrofalan za Crnu Goru. Rasprave je dovela i do verbalnog sukoba između lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića i poslanika SDP Ranka Krivokapića.

Direktni dueli

„U tom ratu u kojem ste vi učestvovali, za mene je bila čast neučestvovati. Branite svoja prava, ali nemojte ovaj narod slati jedne na druge“, rekao je Krivokapić. Njega je u svom obraćanju Mandić prethodno nazvao dezerterom.

„Ja sam učestvovao u ratovima ’91. i ’99, nisam bio kukavica, kao što ne mislim ni da ste vi“, izjavio je Andrija Mandić i dodao da će, ako se ne odustane od zakona, „ovo biti katastrofa za Crnu Goru.“

„Pozivam sve moje ratne drugove iz ’91. i ’99. da budu spremni. Možete da računate na ono najgore“, poručio je Mandić.

Kako prenose agencije, danas je uhapšen brat Milana Kneževića. Građani su izašli na ulice u nekoliko crnogorskih gradova. Blokirali su saobraćaj na kružnom toku prema Aerodromu „Golubovci“. U Zeti je, kako se čulo u skupštinskim izjavama, uhapšen i aktivista DF Moma Kukuličić.

Ranije tokom današnjeg dana blokiran je most Đurđevića Tara, magistralni put Bijelo Polje – Mojkovac, kao i put ka granici sa Albanijom. Grupa građana iz Herceg Novog je blokirala put kod Zelenike. Građani su neko vreme blokirali i kružni tok u Budvi, u čemu je učestvovao i predsednik Opštine Budva Marko Carević.

Policija je kasnije odblokirala izlaze iz Podgorice i privela nekoliko osoba.

Situacija u Crnoj Gori je napeta. Skupštinska rasprava u načelu je završena. Kolegijum skupštine treba da odluči da li će sednica biti nastavljena. Podele u crnogorskom društvu, prisutne već godinama, danas dostižu svoj opasan maksimum.