o nabavci uglja

Skoplje i Priština pregovaraju o nabavci uglja

Vlade Severne Makedonije i Kosova* pregovaraju o nabavci uglja za makedonske termoelektrane. Makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši izjavio je da se radi o isporuci kosovskog uglja u narednih pet godina. Makedoncima je u narednim godinama neophodno po tri milona tona uglja godišnje. Zato su danas u Prištini pčeli pregovori o nabavci uglja. Sa strane Kosova* u njima učestvuje ministarka ekonomije Artana Rizvanoli.

O ceni još uvek nije detaljno razgovarano. Ali se očekuje da će ona biti niža od cene uglja koji trenutno nabavljaju od ekonomskih operatora. Kako se očekuje u Skoplju, sa količinama uglja koje su tražene od Kosova* makedonske termoeletrane bi najverovanije mogle da zadovolje sve potrebe građana i privrede. Sa tim količimama bi i REK „Bitolj“ (najveći proizvodjač struje) i TEC „Oslomej“ radili punim kapacitetima.

„Već smo dostavili Memorandum za saradnju sa parametrima u vezi kvaliteta uglja. Očekujemo da u roku od tri, nakasnije četiri meseca, sklopimo ugovor za narednih pet godina o uvozu uglja sa Kosova* sa ciljem da imamo stabilnu proizvodnju električne energije i da dodadno produbimo saradnju sa Kosovom* u energetici“, naveo je Bekteši.

Izvor: agencija Beta