Izbori u Albaniji

Izbori u Albaniji su na pragu

Izbori u Albaniji su zakazani za 25. april.

“Transparentni, inkluzivni i slobodni i pošteni izbori, kao i poštovanje rezultata, presudni su za garantovanje legitimiteta nove Skupštine i vlade. Verujemo da će se odgovarajuće albanske institucije i politički akteri ponašati u skladu sa međunarodnim standardima i odlukama Centralne izborne komisije”, navodi se u izjavi EU povodom ovih izbora. I to je, otprilike, tipska izjava koju daje Evropa pred svake izbore u zemljama Balkana. Jer, u svim tim zemljama su problemi prilično jednaki.

I ovog puta je fokus na kriminalitetu u albanskoj političkoj svakodnevici, pozivom da se kandidatima sa krivičnom evidencijom ili vezama sa organizovanim kriminalom zabrani učešće na izborima. Što je još jedna sličnost među balkanskim zemljama.

COVID-19 je takođe zakomplikovao prikupljanje podataka do izbora 25. aprila, jer su ograničena masovna okupljanja i javni skupov. Ali juče uveče, ulice gradova i gradova širom Albanije odjekivale su povicima pristalica koji su se uputili prema trgovima.

Izbori u Albaniji 2021. imaju dva glavna rivala: Socijalistička partija (predvodi je aktuelni premijer Edi Rama koji se bori za treći mandat) i Demokratska partija (čiji je lider Luljzim Baša).

Kako će glasati Albanija?

Nacionalna istraživanja koje su sprovele agencije pokazuju da je većina albanskih građana uverena da će Socijalistička partija doći na prvo mesto. Međutim, razlika između SP i DP znatno se smanjila.

Upitani za koga će glasati odgovarali su na sledeći način:

Socijalistička partija (SP) – 41,3% glasača

Demokratska stranka (DP) – 30,8% glasača

Socijalistički pokret za integraciju (SMI) – 7,6% glasača

Stranka za integraciju i jedinstvo pravde (PDIU) – 1,3% glasača

Neodlučni birači, podrazumevajući i ispitanike koji su rekli da neće glasati, ne znaju ili su odbili da odgovore, izmereni su u ovim naketama na nekih 17,9%. To ukazuje na trend porasta u odnosu na nalaze prethodne dve ankete, gde su neodlučni glasači izmereni na 16,1% i 17 %