na izborima

Makedonci će na izborima preispitati svoj evropski put

Predsednik Vlade Severne Makedonije, Zoran Zaev, zatražio je raspisivanje vanrednih izbora. Ova zemlja, sasvim neočekivano, nije dobila datum za početak pregovora o pristupanju EU. U subotu je Zaev izjavio sledeće: “Predlažem brzu organizaciju izbora na kojima bi vi, građani, odlučili kojim putem ćemo krenuti”. Osnovna tema i politika njegove vlade je bila pristupanje EU, ali Evropa nije reagovala prema očekivanjima. “S obzirom na to da svaki političar mora biti odgovoran i iskren, preuzimam na sebe razočaranje svog naroda, stojim pred vama i kažem vam da evropski san makedonskog naroda neće biti uništen”, naglasio je Zaev u svom obraćanju. Tako će Makedonci na izborima preispitati svoj evropski put.

Po njegovom mišljenju, sada je odluka o budućnosti države na građanima. Oni bi trebalo da kažu kakav je njihov stav, i zbog toga je neophodno odmah raspisati prevremene izbore. “Evropska unija nije ispunila ono što je obećala. Mi smo izvršili sve svoje obaveze, sproveli reforme i rešili sporove sa susedima. Činjenica da EU nije uspela da donese odluku o otvaranju pregovora je njena istorijska greška, a to su potvrdili i gotovo svi čelnici EU”, tvrdi Zaev.

EU poslala lošu poruku regionu

Ovo odbijanje pregovora EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom je vrlo loša poruka regionu. U tome se slažu mnogi političari, pa i mnogi zvaničnici EU. Zaev je zahvalio onim evropskim liderima koji su se zalagali da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora.

“Činjenica je da smo žrtva istorijske greške EU i to izaziva ogorčenje u svima nama. Razočaran sam i ljut i znam da se i ljudi osećaju tako. Za mene je ovo loš i nepošten čin Unije, ali to je rezultat njihovih nerešenih unutrašnjih problema na koje nismo mogli da utičemo”, kaže Zaev.

U EU juče nije postignut dogovor o početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom. Protivilo se više zemalja, a prednjačio je francuski predsednik Makron.

Emanuel Makron je priznao da on predstavlja stav manjine vezano za proširenja EU. On tvrdi da se nisu stekli uslovi za dalje proširenje. Kaže da evropski blok “ne funkcioniše ni sa 27 članica, a još će manje funkcionisati sa preko 30 njih”. Predsednik Francuske je dodao da proširenje ima i finansijske implikacije na budžet EU.