Nema dogovora

Nema dogovora o Albaniji i Severnoj Makedoniji

Jutros su evropski lideri prekinuli razgovore o eventualnom početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Nema dogovora, nije postignut, odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima. Ali, i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu u EU je bilo očekivano i u Skoplju, i u Tirani. Najgore je, izgleda, prošla Severna Makedonija koja je čak pristala na promenu imena nakon postizanja sporazuma sa Grčkom. Još tada je više evropskih zvaničnika stavilo do znanja da bi ta zemlja trebalo da bude nagrađena pristupnim pregovorima.

Sada Evropska komisija, koja vodi te pregovora, tvrdi da su obe zemlje ispunile sve uslove za dobijanje datuma za početak pregovora. Evropski lideri su dali obećanja da će odluku o Severnoj Makedoniji i Albaniji doneti do kraja oktobra. Ipak su svi razgovori do jutros bili bezuspešni. Osnovni razlog je to što francuski predsednik Emanuel Makron odbija prijem novih članica. To će, po njemu, trajati sve dok se procedure za proširenje EU ne poboljšaju. Sa druge strane, Holandija se protivi kandidaturi Albanije i osporava ocene Evropske komisije.