Rast turizma

Rast turizma u Tirani

Tirana je u 2019. godini ostvarila rast turizma za čak 35%, objavljeno je prošlog petka. Povodom Međunarodnog dana turističkih vodiča, gradonačelnik Tirane, Erion Veliaj, susreo se sa Nacionalnom asocijacijom predstavnika turističkih vodiča Albanije. Sa njima je podelio ambiciju pretvaranja turizma u jedan od glavnih delova ekonomije Tirane.

Veliaj je izjavio da je svačija misija i zadatak da bude dobar portparol svoje zemlje. Na taj način se pomaže ekonomiji, i napomenuo je da Tirana ima sve potencijale za napredovanje. Samo u 2022. godini, tokom koje će Tirana biti evropska prestonica mladih, biće organizovano preko 1000 različitih aktivnosti. To će doneti, kako se nada, znatne prihode i u oblasti turizma.

“U Tirani smo imali rast turizma za 35 posto. Prošle godine je bila prva godina kada smo imali više turista koji su posetili Tiranu nego stanovnika. Postavljanje ovog rekorda čini nas izuzetno optimističnim. Tirana je danas svrstana u jedan od glavnih gradova za tzv. ‘gradsku pauzu’. Dakle, gradski odmor, a ne plaža, ne planine, ne seoski život, već trodnevni “dugi vikend”, objasnio je Veliaj.

Oni koji su boravili kao turisti u Tirani kažu da nije lako opisati Tiranu u nekoliko reči. Opisi poput “živopisnog grada”, “šarenog grada”… samo su pokušaj da se stvori nekakav utisak kulture, strasti i uživanja u gradu. Bilo da je to poseta nekoj od atrakcija, muzeja i okolnih dvoraca ili večera u klubovima i barovima u najatraktivnijim delovima grada.