prava

SRPSKI NACIONALNI SAVJET: “Srbima u Crnoj Gori uskraćena sva prava”

Predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori smatraju da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena gotovo sva stečena i Ustavom garantovana prava. I to ne samo od izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, već i ona koja je srpski narod imao kao viševekovni konstituent države Crne Gore.

O tome su sa zamenicom zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenkom Perović razgovarali predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i Đorđe Brujić, prenose mediji. Predstavnici SnS tvrde da je, bez obzira na korektna mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, očigledan nedostatak moći Zaštitnika da adekvatno sankcioniše “očiglednu diskriminaciju” i utiče na njeno otklanjanje.

To se konkretno odnosi na preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore i Vrhovnom sudu Crne Gore da u skladu sa svojim nadležnostima, pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore uspostave Ustavom garantovanu ravnopravnost ćiriličnog i latiničnog pisma“, kažu iz Savjeta.

Na pomenutom sastanku su istaknuta identitetska pitanja o slobodnom izjašnjavanju na sledećem popisu stanovništva 2021. godine. Bilo je reči i o obaveznosti izjašnjavanja građana Crne Gore i na ćiriličnoj popisnici i kontroli anketara. Savet je istakao da je zastupljenost srpskog naroda u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi izuzetno mala ili da gotovo ne postoji. To, kako tvrde, govori o odnosu aktuelne vlasti prema građanima Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi.